صفحات

۱۳۹۱ تیر ۸, پنجشنبه

پاره های اندیشه-8؛ ارزش آدمی...


پاره های اندیشه-8
ارزش آدمی...
حقیقت این است که در پیشگاه خداوند، یک آدم درست کار در هر جامعه ای از همۀ آن تاج دارانِ رذلی که تاکنون در کرۀ زمین زدگی کرده اند، ارزشمندترند.
تامس پِین، عقل سلیم، ترجمه رامین مستقیم، انتشارات نقش جهان، ص 39.

۱۳۹۱ خرداد ۲۴, چهارشنبه

پاره های اندیشه-7؛ برابری....


پاره های اندیشه-7
برابری....
همۀ انسان ها در اصل برابر اند و هیچ کس به صرف تولد نمی تواند به خود حق بدهد که خانواده اش را برای همیشه بر دیگران ارجحیت بدهد، و حتی اگر شخصی در میان معاصران اش تا حدی به افتخارات دست بیابد، اخلاف بسیار بی لیاقت او حق ندارند افتخار او را به ارث ببرند.
تامس پِین، عقل سلیم، ترجمه رامین مستقیم، انتشارات نقش جهان، ص 31.

۱۳۹۱ خرداد ۱۸, پنجشنبه

پاره های اندیشه-6؛ منشأ حکومت....


پاره های اندیشه-6
منشأ حکومت....
منشأ و ظهور حکومت همان ناتوانی فضیلت اخلاقی در ادارۀ جهانی است و در همین جاست که هدف و نیت حکومت یعنی آزادی و امنیت نهفته است و هر چند که سفیدیِ برف چشمان ما را خیره می کند، یا صدای بلند گوش هایمان را می فریبد و غرض ها فهم ما را تیره می سازد اما ندای طبیعت و خود خواهند گفت که آن چه گفتیم حق است.
تامس پِین، عقل سلیم، ترجمه رامین مستقیم، انتشارات نقش جهان، صص9-18.

پاره های اندیشه-5؛ جامعه...حکومت...


پاره های اندیشه-5
جامعه...حکومت...
نیاز ما جامعه را به وجود می آورد و شرارت های ما حکومت را. جامعه به شیوۀ ایجابی با ایجاد انس و الفت بین آدم ها خوشبختی را می آفریند و حکومت به شیوۀ سلبی از راه مهارت شرارت های ما، یکی آمیختن و گفتگو را تقویت می کند و دیگری تمایز می آفریند. اولی حمایت و دومی سیاست [تنبیه] می کند.
تامس پِین، عقل سلیم، ترجمه رامین مستقیم، انتشارات نقش جهان، ص15.

۱۳۹۱ خرداد ۱۷, چهارشنبه

تأملاتی در باب جهان مجازی؛ یادداشت نخست...


تأملاتی در باب جهان مجازی
یادداشت نخست...
این مجموعه یادداشت ها که ذیل عنوان "تأملاتی در باب جهان مجازی" خواهد آمد، نگاهی انتقادی و بعضاً غیر انتقادی نسبت به مسائلی است که صرفاً در جهان مجازی مورد توجه قرار می گیرد و تأملاتی باز هم صرفاً شخصی در این زمینه است.
این مسأله از این جهت دارای اهمیت است که بسیاری از فعل و انفعالات طبقۀ متوسط جدید در ایران بیش از آن که در جهان واقعی رخ دهد، در جهان مجازی به وقوع می پیوندد. نزاع ها، مباحث و گفتگوهای بی شماری در سطح جهان مجازی وجود دارد که نسبتی با تحولات و وقایع جهان مجازی ندارد...گویی ایرانیانی جدا از جامعۀ واقعی در جهان مجازی به خصوص شبکه های مجازی وجود دارند.
این نکتۀ مهم را باید در نظر داشت که بسیاری از به اصطلاح فعالین جهان مجازی در پاسخ به این پرسش انتقادی که چه "نسبتی" میان فعالیت ایشان در جهان مجازی و دنیای واقعی وجود دارد، پاسخ خود را در این لفافه قرار می دهند که...این جا "قواعد خاص" خود را دارد ولاجرم "مخاطب" خاص خود را...باید مخاطب خود را پیدا کنی تا تأثیر گذار باشی...و البته مشخص است که پیدا کردن مخاطب در جهان آشفتۀ امروزی و بازار مکاره ای که جهان مجازی ایجاد کرده چه سرنوشتی پیدا می کند...
البته شاید در این جا این نقد وارد شود که پس شما خود در این جهان مجازی چه می کنی و به دنبال چه آمدی...
پاسخ ساده است...
همانی که مابقی آمده اند اما نه به شیوۀ آن ها و نه به قصدی که ایشان آمده اند...
باری...
همانند چند زمینۀ دیگری که در آنها مطالبی عرضه شده و خواهد شد، در این جا نیز به موضوعاتی در این باب پرداخته خواهد شد، البته سعی می شود که در این جا مطالبی مفید در معرفی صفحات و مطالبی در بارۀ جهان مجازی خواهد آمد... و اگر توفیقی ماند مبحثی هم دربارۀ شکاف جامعۀ اطلاعاتی و شکاف دیجیتال نیز در همین زمینه عرضه خواهد شد...
تا چه پیش آید...

۱۳۹۱ خرداد ۱۶, سه‌شنبه

پاره های اندیشه-4؛ حقیقت...


پاره های اندیشه-4
حقیقت...
ممکن است حقیقت پنهان باشد اما می تواند آشکار شود. و اگر خود اشکار نشود ما می توانیم آشکارش کنیم. پرده از روی حقیقت برداشتن بی شک کار آسانی نیست، اما هنگامی که حقیقت به صورت عریان و هویدا، پدیدار شد ما می توانیم آن را ببینیم و از باطل تمیزش دهیم، و بدانیم که واقعاً حقیقت است
کارل ریموند پوپر، سرچشمه های دانایی و نادانی، ترجمه عباس باقری، نشر نی، صص6-15.

پاره های اندیشه-3؛ روشن نگری...


پاره های اندیشه-3
روشن نگری...
روشن نگري خروج آدمي است از نابالغي به تقصير خويشتن خود. و نابالغي، ناتواني در به كارگيري فهم خويشتن است بدون هدايت ديگري. به تقصير خويشتن است اين نابالغي، وقتي كه علت آن نه كمبود فهم، بلكه كمبود اراده و دليري در به كار گرفتن آن باشد بدون هدايت ديگري. دلير باش در به كارگيري فهم خويش! اين است شعار روشن نگري.
ايمانوئل كانت، روشن نگری چیست؟

دربارۀ تحولات اجتماعی؛ یادداشت یازدهم؛ کوتاه درباره توسعه

دربارۀ تحولات اجتماعی
یادداشت یازدهم؛ کوتاه درباره توسعه
یکی از بحث برانگیزترین تحولات در جوامع، مقولۀ "توسعه" است. کمتر مفهوم و فرآیندی در جامعۀ بشری همانند توسعه مورد مناقشه بوده است و چون بیش از همه این مفهوم دربارۀ کشورهای غیرغربی به کار برده می شود، دارای بار ارزشی مشخصی است، که در آن موضوع اصلی جوامعی هستند که به حدی از ترقی و پیشرفت در زمینه های مختلف نرسیده اند تا بتوانند ثبات، رفاه و آرامش نسبی [بسته به هر جامعه] را فراهم کنند.
کم وکیف، اهداف، روش ها ئ نیز خود مفهوم توسعه، از اصلی ترین موارد مناقشه است که از دیدگاه های گوناگون به آن پاسخ داده شده و هر کس از "ظن" خود "یار" آن ها گردیده است. وای در همۀ موارد بالا، با همۀ زمینه های فکری و عقیدتی، توسعه روندی رو به رشد و بهبود تعریف شده است که در زمینه های گوناگون انسانی رخ می دهد.
توسعه را نه به عنوان یک پروژۀ دفعی، بلکه باید به مثابه یک روند طولانی، بطئی و تو در تو دانست که نزدیک ترین موقعیت را از لحاظ مفهومی و فرآیندی با "اصلاح اجتماعی" دارد.

پاره های اندیشه-2؛ انسان نو...وجدان نو...


پاره های اندیشه-2
انسان نو...وجدان نو...
با هر انسانی که زاییده می شود، وجدانی نو پا به عرصۀ زندگی می گذارد و همواره یکی از این میان خواهد بود که بر تکلیف معنوی خویش آگاهی یابد و برای دفاع از حقوق گران بهای انسانی و انسان ها، به میدان این نبردِ دیرینه سال پا بگذارد و نبرد کند.
اشتفان تسوایگ، وجدان بیدار، ص 163.

پاره هایی از تاریخ معاصر ایران 1


پاره هایی از تاریخ معاصر ایران 1
شاه باهوش است، اما از مواجهه با واقعیت ها خودداری می کند، او در این موارد مانند یک کودک عمل می نماید. البته او به هر کس به شدت مشکوک است. تبعید پدرش و تجربۀ وی با مصدق، اثر خود را بر وی باقی گذاشته اند و به هیچ کس اعتماد ندارد. او به شدت از مصدق سرخورده است و هرگز بر این فائق نیامده است. من زمانی که نخست وزیر بودم با او سه بار در هفته و هر بار ساعت ها حرف زده ام، ولی او گوش شنوا نداشت و نصیحت پذیر نبود. شاه معتقد است که مقام سلطنت نمی تواند به کارهای غلط اقرار نماید و از اذعان به اشتباه خیلی وحشت داشت...
علی امینی، به نقل از پاورقی ص 106، کتاب در دامگه حادثه...